Gedrukte magazines voelen zich soms bedreigd door de opkomst van tablets. Onterecht, blijkt uit internationaal onderzoek, want print en tablets 'gaan een gezonde en gezamenlijke toekomst tegemoet.' Tabletgebruikers lezen naast digitaal, ook veel gedrukte media: 75% van de digitale tijdschriftenlezers, leest ook papieren versies. Ook blijkt dat het gedrag van digitale lezers erg veel lijkt op dat van 'analoge' lezers. Waar het gedrukte magazine vooral voor het genieten dient, wordt de digitale versie vooral geraadpleegd voor informatie en actualiteit.

Layar
"Maar wat is nou echt de toekomst van gedrukte media?" Is een vraag die veel ondernemers in de printindustrie regelmatig stellen. Vaak wordt de opkomst van digitale media als bedreiging gezien. Onterecht, vind ik. Print en digitaal kunnen hand in hand werken en elkaar op die manier versterken. Kijk eens naar Layar bijvoorbeeld. Het perfecte middel om print en digitaal op elkaar te laten aansluiten. Magazines worden op bepaalde plekken voorzien van een Layar-icoontje, je houdt je smartphone erboven, drukt op een knop, en je krijgt vervolgens aanvullende informatie op je smartphone te zien. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit een artikel doorlinken naar een website, maar ook een video bekijken met achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp.

Cloudprinting
Natuurlijk, het is overduidelijk dat er een verschuiving plaatsvindt naar digitaal. Toch zal er altijd behoefte blijven bestaan aan print. De tendens is dat die behoefte persoonlijker aan het worden is. Gepersonaliseerd, eenmalig drukwerk heeft de toekomst. www.peecho.com bijvoorbeeld heeft daarvoor een oplossing bedacht met zijn printbutton. Een knop die uitgevers van tijdschriften en rapporten, maar ook diensten die doeken, posters of rollup wanden bedrukken eenvoudig in hun website of smartphone-app kunnen opnemen. Dat is een kwestie van een code in de website plakken die de printknop laat zien. Waar het materiaal wordt gedrukt is niet van belang. Wel dat het snel en kwalitatief goed de eindgebruiker bereikt. Vervolgens doet de cloud zijn werk. De drukopdracht wordt door de systemen van Peecho verwerkt en afgeleverd bij een drukker die aangesloten is op het netwerk, liefst dichtbij de klant om milieu, kosten en tijd te sparen. De cloud printservice van Peecho werkt wereldwijd.

Layar en Peecho zijn slechts 2 voorbeelden van diensten die inhaken op de aansluiting van print op digitale media en andersom. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer vergelijkbare initiatieven onstaan door creatieve ondernemers in de print- en digitale industrie. Initiatieven die nodig zijn om ervoor te zorgen dat print nog een lang leven beschoren is.