We krijgen regelmatig de vraag van onze klanten hoe ze het best foto's kunnen schalen die ze bijvoorbeeld via hun content management system (cms) op de website willen plaatsen. Soms kan dat rechtstreeks in het cms met een cropping-tool, maar soms ook niet, afhankelijk van de functionaliteit in het cms. De meest voor de hand liggende oplossing hiervoor is Photoshop. Dit programma heeft zeer uitgebreide mogelijkheden op dit gebied. Maar dat is meteen ook het nadeel: het is best een complex programma en het duurt wel een tijdje voordat je alle functies weet te zitten en onder de knie hebt.

Het is een stuk gemakkelijker om gebruik te maken van online tools die via een website precies die functies bieden die je nodig hebt: croppen en schalen. Op www.fotoaanpassen.nl bijvoorbeeld werkt het heel simpel. Je kiest het bestand dat je wil bewerken (dat ergens op je eigen computer staat), waarna het wordt geupload naar de server. Als de foto is opgehaald, krijg je hem te zien in de browser. Nu kan je er een aantal bewerkingen op loslaten zoals verkleinen/vergroten, croppen of roteren. Verder zitten er nog een paar tools in zoals helderheid, scherpte en verzadiging aanpassen. Deze laatste drie zou ik met mate gebruiken omdat ze lang niet altijd de kwaliteit van de foto verbeteren. 

Als je de grootte van de foto aan wil passen let er dan op dat je deze zo klein mogelijk maakt. Te grote foto's, en dus ook te grote bestanden, maken een website traag. Het is de kunst om de perfecte verhouding tussen beeldkwaliteit en laadsnelheid te vinden. 

Vaak is het zo dat als foto's via een cms kunnen worden geplaatst de pixelverhouding van de nieuwe foto al bekend is. Als dat niet het geval is, kan je naar een bestaande foto in de website browsen, rechtermuisklikken, en je ziet meteen de groote van de foto in pixels aangegeven. Die pixelverhouding kan je vervolgens invoeren op de website fotoaanpassen.nl, zodat je een foto genereert die qua grootte gelijk is aan andere foto's in de website. Let er overigens wel op dat je het vinkje 'Ratio' aan hebt staan. Dan blijbven de verhoudingen van de foto intact en krijg je geen rare langgerekte foto's.

Als de bewerking is afgerond, kan je de foto, ook weer via dezelfde tool op je eigen computer opslaan, klaar voor gebruik in je eigen website.